Wooden Volume Turns Old Shed into a Lovely Backyard Painting Studio


The backyard workspace is an idea quickly gaining traction in a world where ‘work from home’ is becoming a greater possibility for a greater number of employees with each passing year. Of course, not everyone needs a home office that is geared to sync with the latest tech gadgets and smart technology. Some of use long for a simpler crafting space or even a painting studio and that is precisely what Open Kaart delivers with their Backyard Painting Studio in Woerden, Netherlands. Part of a renovated family house and garden, this gorgeous and modern painting studio was just a brick-walled shed in its previous avatar.



Old shed turned into a backyard painting studio in the Netherlands









The existing shed with brick walls was given a complete makeover by using a wooden box that adds volume and height to the shed even while keeping 3 of the 4 existing walls intact. The wooden volume seems to gently float above the brick walls even while adding textural beauty to the exterior. On the inside, a light and white backdrop filled with plenty of natural light shapes the painting studio. With a small upper level space the backyard studio can also be used as guest house or even a smaller second home down the line. The smart attic space can also be turned into an additional bedroom when needed. [Photography: Rufus de Vries]

RELATED: Shed Project at NSW Stands tall on a Small Budget



Renovated modern home and painting studio in The Netherlands


Sliding glass doors connect the interior with the garden


Light-filled and modern interior of the backyard painting studio


Beautifully framed windows add to the charm of the painting studio


Black-framed doors and windows anchor the light, breezy structure


Backyard painting studio and retreat

The clients have worked intensively with the project. Many design sessions have taken place at the kitchen table. The youngest son of the client made a model of the preliminary draft. A brother in law made a new stained glass window. Neighbors have been consulted early and expressed a positive attitude about the extra quality and possibilities introduced by the plan.

RELATED: Garage Gets an Aesthetic Make Over; Turns Awesome Studio



Backyard painting studio and retreat


Modern wooden volume combined with brick shed walls to create a lovely studio


Original brick walls of the old shed are combined with new wooden facade


Wooden volume turns the old brick-walled shed in the backyard into a painting studio


Budget design uses a wooden volume to create backyard painting studio


Closer look at the stylish wooden frame of the painting studio

You’;re reading Wooden Volume Turns Old Shed into a Lovely Backyard Painting Studio, originally posted on Decoist. If you enjoyed this post, be sure to follow Decoist on Twitter, Facebook and Pinterest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *