Sensible Alterations Enliven Small, Semi-Detached Melbourne House


The idea of a 2-story rear extension is one that is both popular and trendy when it comes to giving classic homes a quick and functional new makeover. Homeowners of this beautiful inter-war semi-detached house in Melbourne wanted to go down a similar path until heritage considerations and building restrictions ruled out the possibility of one. But Patrick Jost found a way to still deliver what the homeowners wanted by simply providing a new, rear living zone that extends into the backyard and a complete alteration of the original interiors that were dark, dingy and inconvenient.


New, open living area kitchen and dining space of the revamped Melbourne House


Modern and elegant decor along with pops of color for the open living

View of the modest backyard adds to the airy appeal of the living space

Sliding doors connect the new living area with the small deck outside

Modern kitchen and dining space in an open plan living

Bright orange chairs and art work add color to the neutral dining space

Beautiful indoor courtyard adds freshness and light to the living area

Glass walls provide protection from the elements while keeping the interior connected with the backyard

Stylish nightstand adds wooden charm to the modern bedroom

Gorgeous internal courtyard brings light into the new living area

Modern extension to a small, traditional home in Melbourne, Australia

Distinct entrance of the Malvern House with a modern makeover

Semi-detached Malvern House in Melbourne by Patrick Jost

The Malvern House is a wonderful example of home smart planning and clever utilization of space can make most of the limited area available even while completely transforming the ambiance of the interior. A new master bedroom with ensuite, a second bedroom, home office, bathroom and separate laundry were accommodated by simply doing away with unnecessary partitions and realigning rooms inside the house. The star of the show though is the new open plan living with kitchen and dining that extends outdoors thanks to the large spotted gum deck and a lovely read garden it overlooks.


Semi-detached Malvern House in Melbourne by Patrick Jost


Distinct entrance of the Malvern House with a modern makeover


Gorgeous internal courtyard brings light into the new living area


Modern and elegant decor along with pops of color for the open living


View of the modest backyard adds to the airy appeal of the living space

Creating an open living space connected with the garden was one of the key requirements of the clients and by using sliding glass doors this is accomplished with effortless ease. The high ceiling and an internal courtyard ill this space with ample natural light and pops of bright color and the garden landscape give it a vibrant and cheerful appeal.


Sliding doors connect the new living area with the small deck outside


Modern kitchen and dining space in an open plan living


Bright orange chairs and art work add color to the neutral dining space


Beautiful indoor courtyard adds freshness and light to the living area


Glass walls provide protection from the elements while keeping the interior connected with the backyard

Sustainable applications included long-lasting and durable materials such as engineered timber flooring, thermally modified timber cladding, the use of zoned hydronic heating and double glazed steel windows and sliding doors. At the end of the day, in terms of sustainability, the sensible application of good thermally passive design provides for comfortable living


Long corridor leading to the different rooms of the house


Stylish nightstand adds wooden charm to the modern bedroom


Light-filled contemporary bathroom of Malvern House


Modern extension to a small, traditional home in Melbourne, Australia

You’;re reading Sensible Alterations Enliven Small, Semi-Detached Melbourne House, originally posted on Decoist. If you enjoyed this post, be sure to follow Decoist on Twitter, Facebook and Pinterest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *