Refined NYC Townhouse Makeover Embraces Vintage and Modern Elements


Renovating a classic townhouse comes with many challenges that go beyond just aesthetics and ergonomics. Structural restrictions and building codes often leave one with very little room to work with and it is within these constraints that Studio Arthur Casas revamped and renovated the OM Townhouse in New York City. A ground floor flat spread across different levels, the lovely home is blessed with a small private garden and courtyard, which extend the living space outdoors. Built in the 1910s, the old, dark and congested interior of the flat has been completely transformed by doing away with the unwanted internal partitions and giving the townhouse a fresh, modern facelift.


Live edge coffee table at the OM Townhouse by Studio Arthur Casas in New York City


Fireplace and cabinets with sculptural millwork give the living room a unique style

Vintage furniture bought from NYC stores gives the interior a unique look

Acrylic side table, custom chair and table lamp give the loving room a chic modern style

Living wall adds greenery to the small garden

Bespoke millwork gives the interior sculptural style

Custom millwork by American sculptor Michael Coffey adds to the elegance of the NYC home

Dining room on mezzanine level overlooking the lower level living area

Vases add color to the dining room and kitchen space in white

Family room connected with the living wall and courtyard outside

Unique credenze for the moden dining room

Vintage modern bedroom with small home office in the corner

Contemporary bathroom of the NYC townhouse

Not too far away from the famous Central Park, the townhouse seems to embrace the charm and essence of life in New York City even while bringing together vintage and modern design elements into a fluid fashion. Original millwork along with a custom living room cabinet adds sculptural style and textural beauty to an interior that is draped in neutral hues. Interesting decorative elements from the likes of Michael Coffey and décor designed by George Nakashima and Peter Lane give the living space a timeless appeal. Connected with the garden that features a fabulous living wall, the open living area and dining space on the mezzanine level seem both relaxing and refined. [Photography: Ricardo Labougle]


Fireplace and cabinets with sculptural millwork give the living room a unique style


Vintage furniture bought from NYC stores gives the interior a unique look


Acrylic side table, custom chair and table lamp give the loving room a chic modern style


Living wall adds greenery to the small garden


Bespoke millwork gives the interior sculptural style


Custom millwork by American sculptor Michael Coffey adds to the elegance of the NYC home


Dining room on mezzanine level overlooking the lower level living area

The 3 levels have different heights, with the entrance on the intermediate level. To the left, the master suite is next to the building’s façade whereas the kitchen and the dining room are oriented towards the living room, with a powder room concealed in a volume in-between both. The library and home theater is contiguous to the living room with openings towards the backyard.


Vases add color to the dining room and kitchen space in white


View of the garden with living wall from the dining room


Neutral color scheme for the multi-level townhouse renovation in NYC


Family room connected with the living wall and courtyard outside


Unique credenze for the moden dining room


Vintage modern bedroom with small home office in the corner


Contemporary bathroom of the NYC townhouse

You’;re reading Refined NYC Townhouse Makeover Embraces Vintage and Modern Elements, originally posted on Decoist. If you enjoyed this post, be sure to follow Decoist on Twitter, Facebook and Pinterest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *