Period Cottage in Geelong Gets a Classy Contemporary Addition


Renovating existing heritage structures to suit the specific needs of a growing, urban family can indeed be difficult at the best of times. The Hope Street Residence provided the creative minds from Steve Domoney Architecture with a similar challenge as they needed to come up with a classy, contemporary addition for a weatherboard period cottage in Geelong West, Victoria. As is the case with most heritage cottages, the existing façade of the home was left largely untouched and a grand extension was added to the rear, bringing together both modern aesthetics and old world charm. The interaction between both the structures gives the home its unique aura and shapes a truly exclusive interior.

Backyard of the contemporary Geelong home with a refreshing pool and lovely garden Sculptural lighting and a dash of red steal the show inside this Aussie home Cool rug brings a touch of black and white to the living space Charcoal gray offers the perfect canvas for use of brighter and bolder accent colors Stylish home study has a dark, sophisticated vibe Bedroom in gray lets colorful accessories and ar2rld stand out visually Fabulous Aussie house showcases a seamless indoor-outdoor connectivity Vertical wooden slats offer privacy even while allowing sunlight to filter through Stylish vertical timber screen offer protection for the outdoor living zone

The fresh, ingenious addition acts as a bridge between the interior and the backyard as large outdoor living zones act as transition spaces between the 2. Apart from the refreshing pool and a lovely garden, the presence of a large screen with vertical timber slats ensures that landscape outside becomes an organic extension of the living area itself. Combining adequate privacy and ample shade with a controlled stream of natural light, the timber screen brings both aesthetics and functionality to the house.

Stylish vertical timber screen offer protection for the outdoor living zone Vertical wooden slats offer privacy even while allowing sunlight to filter through Fabulous Aussie house showcases a seamless indoor-outdoor connectivity Cool rug brings a touch of black and white to the living space Sculptural lighting and a dash of red steal the show inside this Aussie home

On the lower level, the old cottage rooms are used as bedrooms and utility spaces, while the latest addition houses the public spaces. Interior is largely clad in sophisticated charcoal gray and white while plush decor, creative ar2rk and curated accents add pops of bright red, orange and green. Complete with 3 bedrooms, a home gym, games room, laundry and twin terraces, the revamped residence leaves showcases a smart blend of style and practicality.

Charcoal gray offers the perfect canvas for use of brighter and bolder accent colors Bedroom in gray lets colorful accessories and ar2rld stand out visually Stylish home study has a dark, sophisticated vibe Floor plan of the revamped cottage residence in Geelong, Australia Second level floor plan of the contemporary Aussie home in Victoria

You’;re reading Period Cottage in Geelong Gets a Classy Contemporary Addition, originally posted on Decoist. If you enjoyed this post, be sure to follow Decoist on Twitter, Facebook and Pinterest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *