Lively and Creative Apartment Renovation Drives out the Mundane


Merging the old with the new and the rough with the polished, END THE ROC is an apartment renovation project in Barcelona that feels simply exceptional. Having already revamped other apartments in the same Spanish building, Nook Architects had enough experience in how to deal with the unique challenges that the makeover posed. Previous internal partitions were done away with and anything that was considered unnecessary and excessive was carefully removed even while keeping the original outline largely intact.



Revamped dark kitchen with plenty of lighting and tropical scenery next to it









Clever use of steel beams not only provides support to the old structure but also brought in another unique textural and visual element to the space. Exposed wooden beams on the ceiling and smart use of both black and wide backdrops paint a picture of curated elegance that also borrows diligently from the apartment’s past. It is the kitchen and dining room with a vivacious, tropical-themed backdrop and indoor plants that ends up becoming the heart of the rejuvenated apartment while a restored window in the bedroom brings in plenty of natural light.

With flooring, the original tiled parts were kept intact wherever possible and Portland cement flooring was used in all the other areas. The dark kitchen with smart storage area above it, an equally efficient contemporary bedroom and relaxing bedroom complete the transformation that is unquestionably one-of-a-kind. [Photography: Yago Partal]

RELATED: Rustic Modern Attic Apartment Renovation Oozes Parisian Panache!



Smart structure above the kitchen offers ample storage space


Dining area and kitchen with a vibrant and colorful backdrop


Tropical scenery and greenery bring vibrancy to the kitchen


Original tiled flooring of the apartment combined with relaid modern floor


Space above the bathroom for storage

Some years after our first commissioned work at CASA ROC, followed by TWIN HOUSE, ROC CUBE and G-ROC, we carried out the final apartment renovation in the same property. The approach of our intervention at END THE ROC, as with those with others, revolved around the restoration and consolidation of the building’s original character. The space was split into the daytime area – in the noisier part of the house – with the bedroom to the rear.

RELATED: Breezy Revamp: Small Apartment in Barcelona Serves as a Relaxing Second Home



Renovated window brings plenty of natural light into the casual chic bedroom


Steel beams and exposed wooden beams inside the apartment give it textural contrast


END THE ROC Apartment Renovation in Barcelona


Contrast between light and dark elements creates a stunning modern apartment


Dark kitchen cabinets and counters coupled with lighter wood tones


Polished contemporary bathroom in black and white


Refined and space-savvy contemporary bathroom in black with natural lighting

You’;re reading Lively and Creative Apartment Renovation Drives out the Mundane, originally posted on Decoist. If you enjoyed this post, be sure to follow Decoist on Twitter, Facebook and Pinterest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *