Bound by Brick: Urbane Modern Renovation of Inner City Worker’s Cottage


If you love the sight of exposed brick walls weaving their way through a contemporary interior, then this renovated inner city worker’s cottage in Annandale, Australia promises a visual treat! Revamped and modernized by Bastian Architecture, it is a dashing rear extension that alters the ambiance of this classic home nestled in a heritage neighborhood. Existing building constraints meant that the street façade of the house was left completely untouched while a modern living area, kitchen and dining were added to the rear. Connecting the rear garden, smaller inner courtyard and barbecue zone with the living space, the revitalized interior is filled with a flood of natural light.



Modern renovation of inner city cottage in Annandale, Australia









It is an exposed brick wall that act as the visual link between the open living area, kitchen and the lovely courtyard just outside. Starting its journey at the kitchen bench, the recycled brick wall meanders through the living room, becomes all too apparent at the barbecue zone and ends it journey by morphing into a long bench seat at the end of the courtyard. It is this continuous presence of brick that gives the addition its unique appeal even as the lovely clerestory windows above usher in a hint of modern industrial flair.

RELATED: 1890s Brooklyn Home with Brick Walls Gets a Modern Renovation



Old exposed brick wall is combined with recycled brick wall outside


Clerestory windows bring in natural sunlight


Roof folds up towards the north to bring in ample natural light


Simple and elegant decor for the new sitting area next to the courtyard


A dash of industrial roughness brings personality to the modern interior


Small corner kitchen idea with white workstation and black cabinets

With large glass doors and a roof that folds up to the north, there is no shortage of natural light inside the new house. This abundant illumination filters into the existing part of the house and transforms the bedrooms as well. A light-filled and elegant addition that seamlessly combines the old and the new! [Photography: Justin Aaron]

RELATED: Audacious Renovation Turns Old Coal Garage Into A Dramatic NYC Townhouse



Recycled and exposed brick wall connects the interior with the rear courtyard visually


Courtyard barbecue area next to the new addition


Long brick bench for the courtyard


Skylight brings ventilation to the bedroom and bathroom


Small modern bathroom in white of the Aussie home


Floor plan of the Brick House before and after renovation

You’;re reading Bound by Brick: Urbane Modern Renovation of Inner City Worker’s Cottage, originally posted on Decoist. If you enjoyed this post, be sure to follow Decoist on Twitter, Facebook and Pinterest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *