Nelson Mandela Children’s Hospital by Four Architectural Firms in Johannesburg, South Africa


This children’s hospital was built by the architectural teams at Sheppard Robson, John Cooper Architecture, GAPP, and Ruben architectural firms in Johannesburg, South Africa in 2016. It has a total of 29,900 square meters in area, in which they’ve attempted to create a number of open spaces, filled with lights and color to counteract the usual sentiment felt when having the necessity to visit a hospital. Additionally, they provide kids with happier spaces where they can enjoy themselves whilst they wait for their turn to receive medical attention.

The exterior of walls of concrete and brick have several walls of glass that allow natural light and clarity to smoothly flow into the room, making it a welcoming space.

Nelson Mandela Children Hospital 01 850x567 Nelson Mandela Childrens Hospital by 4 Architectural Firms in Johannesburg, South Africa
Large edifice built in the center of the city and surrounded by gardens
Nelson Mandela Children Hospital 02 850x567 Nelson Mandela Childrens Hospital by 4 Architectural Firms in Johannesburg, South Africa
Large edifice built in the center of the city and surrounded by gardens
Exterior of the building of concrete and red bricks
Carefully managed gardens
Carefully managed gardens
Large and colorful entrance full of light


MORE INSPIRATION

Large and colorful entrance full of light
Carefully managed gardens
Beautiful exteriors with decorated walls

The interior space, wide-open and with the extensive use of white as well as colorful furniture attempts to liven up the area and transmit a sense of happiness and security to the hospital’s clients.

In the center, a large white spiral staircase leads to the practice area, where once again we see the intent to create lively spaces and help children remove their fear of hospitals.

Interior where the exterior can be observed through the glass walls
Interior where the exterior can be observed through the glass walls
Practice areas full of originality and creativity

Special test areas have been converted to spaces where the trend of happiness and liveliness continues. They are full of vibrant colors and creatively use the original designs.

Bright and lively practice areas.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *