This Wood And Concrete Home In Texas Was Renovated For A Family Of Three


This Wood And Concrete Home In Texas Was Renovated For A Family Of 3 | CONTEMPORIST


This wood and concrete home in Alamo Heights, Texas, was renovated for a family of 3.
Photography by Mark Menjivar

During the renovation of this home in San Antonio, Texas, it was found that the original 1200 sqft home was a prototype for residential concrete construction by local experimental builder H.B. Zachry in the 1950’s, that included tilt wall exterior panels and solid 4″ concrete interior walls.

This wood and concrete home in Alamo Heights, Texas, was renovated for a family of 3.
Photography by Dror Baldinger

After discovering this information, the new renovation and addition, which was designed by Craig McMahon Architects, quickly became focused on respecting its natural concrete nature.


Douglas Fir has been used to create this wooden side gate.
Photography by Dror Baldinger

Throughout the home, the concrete walls are broken up by the introduction of Reclaimed Douglas Fir wooden elements.


This home has a rolling wooden gate that matches the siding on the house.
Photography by Dror Baldinger

The typical concrete driveway leading to a detached garage was replaced with drivable gravel to allow for a real backyard.


This home in Texas has a backyard patio with outdoor fireplace.
Photography by Dror Baldinger

Upon entering the home, there’s a small sitting area with views of the street.


Upon entering this home, there's a small sitting area with views of the street.
Photography by Dror Baldinger

Between the small sitting area and the living room, there’s a large centrally located fireplace.


Upon entering this home, you are greeted by a large centrally located fireplace that separates the entry lounge area from another sitting area.
Photography by Dror Baldinger

The living, kitchen, and dining area all share the same space, allowing for plenty of room for entertaining.


The living, kitchen and dining areas of this home all share the same space, allowing for plenty of room for entertaining.
Photography by Mark Menjivar

The pendant lamp in the dining room is perfectly positioned in the center of the room and above the window to draw your eye upwards to the ceiling.


The pendant lamp in this dining room is perfectly positioned in the center of the room and above the window to draw your eye upwards to the ceiling.
Photography by Dror Baldinger

There’s also a guest bedroom with an ensuite bathroom for when friends stay over.


This guest bedroom has an ensuite bathroom and wooden wardrobe for when friends stay over.
Photography by Mark Menjivar

The master bedroom has walls of windows that follow the roof line and provide views of the back patio.


This master bedroom has windows that follow the line of the roof, and built-in wooden cabinetry for storage.
Photography by Dror Baldinger

Here’s a quick look at the master bathroom, with its wood framed window and shower entrance.


This master bathroom has a wood framed window that matches the frame on the shower door.
Photography by Mark Menjivar

From the master bedroom, there is a door leading you to the back patio.


The windows on this house follow the roof line perfectly.
Photography by Dror Baldinger

The windows in the master bedroom follow the roof line perfectly.


The windows on this house follow the roof line perfectly.
Photography by Dror Baldinger
The windows on this house follow the roof line perfectly.
Photography by Dror Baldinger

A roof top dining deck was created over the garage for stargazing and entertaining, and to expand the home’s outdoor space.


This roof top dining deck was created over the garage for stargazing and entertaining and to expand the home's outdoor space.
Photography by Mark Menjivar

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *