This former “workers cottage” was transformed into an updated livable space


This former “workers cottage” was transformed into an updated livable space | CONTEMPORIST

A for Architecture have recently completed the transformation of a inner-city weatherboard workers cottage in Melbourne, Australia, into a home for a growing young family.
Photography by Peter Bennetts

A for Architecture have recently completed the transformation of a inner-city weatherboard workers cottage in Melbourne, Australia, into a home for a growing young family.

At the front of the small cottage, 2 bedrooms were kept, however at the rear of the cottage, the space was extended and opened up to the back garden. The new portion of the house includes an open floor plan with the living area, dining area and the kitchen.

At the front of this modern and renovated small cottage, 2 bedrooms were kept, however at the rear of the cottage, the space was extended and opened up to the back garden. The new portion of the house includes an open floor plan that houses the living area, dining area and the kitchen.
Photography by Peter Bennetts

The material palette that was chosen for the interior consists of concrete, brick, timber and black, as it’s able to endure the children’s scooters and footballs, while at the same time providing a modern and uncluttered aesthetic.


In this modern house, a white artistic element was painted onto the brick.
Photography by Peter Bennetts

The black elements of the kitchen, like the island and ceiling, create a dramatic look while at the same time complimenting the black frames that surround the windows and doors at the opposite end of the open plan room.


This modern kitchen features a black island and ceiling, and wood cabinets.
Photography by Peter Bennetts

Beside the kitchen is a hallway that connects the new extension and the original bedrooms of the cottage.


White painted brick and wood line this hallway in a renovated house.
Photography by Peter Bennetts

Here’s a look at one of the bathrooms in the cottage. Simple white walls and tiles are paired with black floor tiles and a floating vanity for a contemporary appearance.


In this modern bathroom, simple white walls and tiles are paired with black floor tiles and a floating vanity.
Photography by Peter Bennetts

Off the hallway there’s a set of stairs that leads to the upper floor of the home. At the top of the stairs is a small built-in home office area, with a wood desk and open black shelving.


This modern home office features a built-in wood desk and black open shelving.
Photography by Peter Bennetts | Built by 6ty6 Projects and Cocina Joinery

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter

Luminaire – July 2017 – Comet Vases

Social Media – Pinterest



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *