ar .jpg

The Village Centre At The National Arboretum, Canberra


Tonkin Zulaikha Greer collaborated with Taylor Cullity Lethlean to design The Village Centre for the National Arboretum in Canberra, Australia.

ar_050813_04

From Tonkin Zulaikha Greer

The Village Centre is the primary point of arrival for the National Arboretum Canberra, supplying visitor orientation, data, education spaces and interpretation, together with retail and a higher-high quality café.

The creating occupies the northern end of the Occasion Terrace, sitting under the site’s primary east-west ridge, overlooking the sculpted landform of the Central Valley and the adjoining planted forests. It connects the central vehicle park with the main Play Space and the Central Valley northwards and the Occasion Terrace, grassed Amphitheatre, Gardens and pedestrian pathway ne2rk to the south.

Guests enter the Arboretum from the carpark through the new constructing, passing by way of the dramatic Entry cutting formed via the forested knoll and serving as the initial orientation concentrate of the constructing.

The heart of the creating is its main vaulted space, which flexibly accommodates a variety of functions, like exhibitions, functions, retail, the café and programmed activities. It focuses on the dramatic views southeast to Lake Burley Griffin and city of Canberra, and opens to the north and south to the sweep of the Event Terrace.
The architecture develops the lengthy-standing tradition of substantial garden buildings as transparent enclosures with dramatic internal volumes and sense of indoor-outside connection.

The exterior of the developing is a sculptural kind in the rolling topography of the web site, contrasting low stone-clad wings with a higher arching roof clad in weathered zinc, the form of which is inspired by the fronds of the adjoining forest of Chilean Wine Palms.

Internally, the revolutionary timber structure combines low environmental influence with a dramatic forest-like kind, created in a series of geometrical arcs. Slivers of glass define the roof shape towards the entry and light the arrival point inside.

The building incorporates a variety of power-saving measures, supporting the environmental worth of the Arboretum as a complete, with a quite low-energy envelope and structure.

Style: Tonkin Zulaikha Greer with Taylor Cullity Lethlean
Photography: Brett Boardman


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *