The New Rear Addition To This House Has A Creative Exterior


The New Rear Addition To This House Has A Creative Exterior | CONTEMPORIST

A tessellated pattern made from zinc panels was used to create a unique facade for this home addition in Australia.
Photography by Ben Tole

Hook Turn Architecture were tasked by their clients to add an addition to an existing 1880s Victorian terrace home in Melbourne, Australia, that would not be visible from the street.

Hook Turn Architecture were tasked by their clients to add an addition to an existing 1880s Victorian terrace home in Melbourne, Australia, that wouldn't be visible from the street.
Photography by Ben Tole

The result was a contemporary extension that would allow the home owners, a young family who had outgrown the home, to stay in the same home, but with more space.

The original house was built using brick, and the ground floor addition used the same material, however for the upper floor the architects drew inspiration from the local bluestone industry to create a tessellated pattern that naturally occurs within the formation of the stone.


A tessellated pattern was used to create a unique facade for this home addition in Australia.
Photography by Ben Tole

38 panels make up the unique facade constructed using zinc-faced composite panels.


28 panels make up the unique facade of this home addition and it was constructed using zinc-faced composite panels.
Photography by Ben Tole

Inside the home, each new room was designed to give it the best access to daylight. The combined living room and kitchen are open to the small backyard.


This combined living room and kitchen with plenty of shelves, is open to the backyard.
Photography by Ben Tole

In the dining room, a centrally located courtyard delivers light deep into the home and also acts as an extension to the dining room. Light colored bricks in the new extension are paired with painted white brick of the original house to help reflect light throughout the space.


This dining room, surrounded by white bricks, opens up to a small private courtyard with wall-mounted plants.
Photography by Ben Tole

Just off the small courtyard is one of the bathrooms, where a dual sink vanity has views of the plants and outdoor area.


In this black and white bathroom, there's windows providing lots of natural light and views of a small courtyard.
Photography by Ben Tole

Different colored bricks line the staircase leading to the upper floor of the addition.


Different colored bricks line the staircase leading to the upper floor of this home.
Photography by Ben Tole

Upstairs, the bedroom has a feature window with lots of angles, that’s a result of the unique facade on the addition.


This bedroom has a feature window with lots of angles, that's a result of the unique facade on the contemporary addition.
Photography by Ben Tole

In the bathroom, also located on the upper floor of the addition, a color palette of black and white has been used, with decorative tiles keeping the space fun.


In this black and white bathroom, decorative tiles help to keep the space fun and a large mirror helps to reflect light throughout.
Photography by Ben Tole

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter

Luminaire – November 2016 – SideWall

Social Media – Pinterest



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *