The Invermark House In Cape Town Has Been Given A Fresh Update By SAOTA


The Invermark House In Cape Town Has Been Given A Fresh Update By SAOTA | CONTEMPORIST

This modern house, originally built in 1969, was given a fresh update. #ModernHouse #Landscaping #ModernArchitecture #SwimmingPool

After being inspired by 2 iconic modernist houses, Phillip Johnson’s 1949 Glass House and Mies van der Rohe’s 1951 Farnsworth House, South African architect Gilbert Colyn designed the Invermark House for himself in 1969.

Unfortunately, since then the house had fallen into a state of disrepair, and over the years numerous inappropriate alterations and additions were added to the house. In 2013, Stefan Antoni, Director of the architecture firm SAOTA, purchased the house in hopes to bring it back to its original design.

This modern house, originally built in 1969, was given a fresh update. #ModernHouse #Landscaping #ModernArchitecture

As part of the update, the pool was moved from the dark mountain side of the house to the front of the house that receives more sun and has views of the sea.


This modern house in South Africa has a pool at the front of the home that overlooks the street below and has sea views. #ModernArchitecture #ModernHouse #SwimmingPool

Inside the home, screens were removed to improve the flow of the living areas, and bring it up-to-date with contemporary living.


Inside this modern house, screens were removed to improve the flow of the living areas, and bring it up-to-date with contemporary living. #LivingRoom #Fireplace #ModernHouse

As the pool was removed from the backyard, a new garden was planted that included a lawn and a row of Elderlower (Sambucus Nigra) trees.


This modern house has a large lawn and a outdoor lounge area that's designated by the use of stone. #Backyard #OutdoorLounge

Back inside, and there’s a second living area just off the kitchen.


This modern house has a sitting area next to the kitchen and it opens up to the backyard. #SittingArea #LivingRoom #WoodCeiling

In the master bedroom, structure and screens were removed to make the bedroom and ensuite bathroom one large open space.


In this master bedroom, structure and screens were removed to make the bedroom and ensuite bathroom one large open space. #ModernBedroom #MasterBedroomDesign

Separating the bedroom and the bathroom is a walk-through are with closets on either side, before stepping up into the bathroom that has views of the backyard.

On another note, the original architect Gilbert Colyn, viewed the updated house after its completion and he was suitably impressed.


Separating this modern master bedroom and the ensuite bathroom is a walk-through are with closets on either side, before stepping up into the bathroom that has views of the backyard. #Closet #MasterBedroom #EnsuiteBathroom #InteriorDesign
Photography by Adam Letch and Stefan Antoni | Architects & Interior Architects: Gilbert Colyn (1969) and SAOTA | Project Architects: Stefan Antoni and Leah Johnson | Quantity Surveyor: SBDS | Consulting Engineers: Morofe & Kühne | Main Contractor: Mansield Construction | Interior Design: ARRCC and Home Owner | Landscaping: Nicholas Whitehorn

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter

Luminaire – October 2017 – Cassina Cicognino Side Table

Social Media – Pinterest



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *