The Books House By Luigi Rosselli Architects


The Books House By Luigi Rosselli Architects | CONTEMPORIST

Luigi Rosselli Architects have recently completed a new and modern house in Sydney, Australia, that has a design that was inspired by the piling of books on a table. #Architecture #InteriorDesign #ModernHouse
Photography © Justin Alexander (left) and © Prue Roscoe (right)

Luigi Rosselli Architects have recently completed a new house in Sydney, Australia, that has a design inspired by a pile of books on a table.

The ‘layers’ of the house are reminiscent of a stack of books, piled up on a ‘table’ of sandstone. The sandstone that’s featured on the house was excavated and quarried from the site and later chiseled into shape by the stone mason.

Luigi Rosselli Architects have recently completed a new and modern house in Sydney, Australia, that has a design that was inspired by the piling of books on a table. #Architecture #ModernHouse #Concrete
Photography © Justin Alexander

A path winds its way through the garden, and steel edgings help to contain the gravel and sandstone steps. At the top of the path is a patio and the front door that’s surrounded by sandstone walls.


This modern house has a path that winds its way through the garden, and steel edgings help to contain the gravel and sandstone steps. At the top of the path is a patio and the front door that's surrounded by sandstone walls.  #Landscaping #Path #Sandstone #Patio
Photography © Justin Alexander

The home also has a tunnel that runs through a sandstone cut corridor that leads from the garage to the stairs (and lift) inside.


This modern house has a tunnel that runs through a sandstone cut corridor that leads from the garage to the stairs (and lift) inside. #Tunnel #Architecture #Sandstone
Photography © Prue Roscoe

Inside the home, there’s a stairwell that’s shaped like an elliptical and has stair treads made from oak.


This modern elliptical shaped stairwell has white and concrete walls, and stair treads made from oak. #WoodStairs #CurvedStairs
Photography © Prue Roscoe

The stairs lead up to the first floor of the home and opens up into an oval hallway.  Custom, full-height, curved doors lead to the bedrooms and bathrooms.


This modern oval-shaped hallway has custom, full-height, curved doors that lead to the bedrooms and bathrooms. #CurvedDoors #Hallway #InteriorDesign
Photography © Justin Alexander

In this bathroom, a custom wood vanity is a strong contrast to the white marble tiles, while the mirrors make the space appear larger.


In this modern bathroom, a custom wood vanity is a strong contrast to the white marble tiles, while the mirrors make the space appear larger. #Bathroom #MarbleTiles #WoodVanity
Photography © Justin Alexander

The living, dining and kitchen are all located on the second floor of the home. In the living room, there’s a curved detail against one wall that houses the fireplace. The board-formed concrete on the ceiling reflects the smoked, limed and brushed American Oak flooring.


In this modern living room, there's a curved detail against one wall that houses the fireplace. The board-formed concrete on the ceiling reflects the smoked, limed and brushed American Oak flooring. #LivingRoom #Fireplace #WoodFlooring
Photography © Prue Roscoe

Behind the couch in the living room, there’s a hidden door within the bookshelf.


The hidden door in this bookshelf leads to a private study with even more bookshelves. #HiddenDoor #BookShelves #Study

The hidden door leads to a private study with even more bookshelves.


The hidden door in this bookshelf leads to a private study with even more bookshelves. #HiddenDoor #BookShelves #Study
Photography © Prue Roscoe

The study has a view of the ancient rock shelves and ledges that emerged in this steep escarpment, as well as the pool. At night, there’s a clear view of the study from the outdoor areas.


This study has a view of the ancient rock shelves and ledges that emerged in this steep escarpment, as well as the pool. At night, there's a clear view of the study from the outdoor areas. #Study #SwimingPool
Photography © Justin Alexander (top), © Edward Birch (bottom)

Outside, a pre-existing Frangipani tree is located at the top of the cliff, so a stonemason cut a staircase into the rock to connect the terrace with the top of the garden.


In this backyard, a pre-existing Frangipani tree is located at the top of the cliff, so a stonemason cut a staircase into the rock to connect the terrace with the top of the garden. #Landscaping #Stone #Patio

Photography © Justin Alexander

Back inside and near the living room, there’s another pivoting that hides the powder room. A curved concrete basin and bench creates an interesting sculptural detail in the bathroom.


A curved concrete basin and bench creates an interesting sculptural detail in this modern powder room. #ConcreteVanity #BathroomDesign
Photography © Justin Alexander

Minimalist brass stairs that lead to the roof act as a subtle divider between the dining and living room and it partially screens off the kitchen.


These minimalist brass stairs lead to the roof and act as a subtle divider between the dining and living room and it partially screens off the kitchen. #BrassStairs #MinimalistStairs #Stairs
Photography © Prue Roscoe

At the top of the stairs there’s a steel door with a glass panel that provides access to the roof and acts as a skylight that provides daylight to the living room below. On the roof of the house there’s a solar machine with PV panels, solar hot water units and solar pool heating.


The roof of this modern house has a steel door with a glass panel that provides access to the roof and acts as a skylight that provides daylight to the living room below. #Skylight #Roof #Door
Photography © Justin Alexander | Design Architect: Luigi Rosselli | Project Architect: Kristina Sahlestrom, David Mitchell, Carl Rutherfoord | Interior Design: Alwill Interiors | Builder: Evolve Building Group | Structural Consultant: Rooney & Bye  | Joiner: Contemporary Furniture Design | Stonemasonry: French Stonemasonry | Landscaper: William Dangar

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – December 2017 – Paola Lenti Agio

Social Media – Pinterest



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *