FINNE Architects Design A New Live-Work Building In Seattle


FINNE Architects Design A New Live-Work Building In Seattle | CONTEMPORIST

Architect Nils Finne has recently completed his latest project, the FINNE Svendsen Building, an live-work building in Seattle, Washington, where Nils Finne is both the architect and the building owner.
Photography by Benjamin Benschneider

Architect Nils Finne has recently completed his latest project, the FINNE Svendsen Building, a live-work building in Seattle, Washington, where Nils Finne is both the architect and the building owner.

The 3 storey building with plenty of windows and lofted interiors is located on a corner lot, allowing for people walking by to have a glimpse of the activities happening inside.

Architect Nils Finne has recently completed his latest project, the FINNE Svendsen Building, an live-work building in Seattle, Washington, where Nils Finne is both the architect and the building owner.
Photography by Benjamin Benschneider

On the first and third floor of the building, large glass panels project forward, while on the second floor, the glass panels are recessed. Custom-milled Western Red Cedar with a blackened stain have been used for the spandrel panels.


On the first and third floor of this live-work building, large glass panels project forward, while on the second floor, the glass panels are recessed. Custom-milled Western Red Cedar with a blackened stain have been used for the spandrel panels.
Photography by Benjamin Benschneider

Deep roof overhangs, built-in shades, and high operating clerestory windows are used to reduce heat gain in summer months.


This live-work building in Seattle features deep roof overhangs, built-in shades and high operating clerestory windows are used to reduce heat gain in summer months.
Photography by Benjamin Benschneider

The entrance to the building features a custom sapele wood front door that adds a warm touch to the building and contrasts the building’s blackened wood cladding.


The entrance to this modern live-work building features a custom sapele wood front door that adds a warm touch to the building and contrasts the building’s blackened wood cladding.
Photography by Benjamin Benschneider

Inside, the steel staircase that connects all the floors is open and welcoming, inviting people to use the stairs instead of the elevator.


Inside, the steel staircase that connects all the floors is open and welcoming, inviting people to use the stairs instead of the elevator.
Photography by Benjamin Benschneider

The stairwell has a 3-story glass wall that fills the space with natural light.


The stairwell has a 3-story glass wall that fills the space with natural light.
Photography by Benjamin Benschneider

The stairs also have custom-designed steel railing panels that provide shadow patterns in the stairwell when the sun hits them in the late afternoon.


These modern stairs have custom-designed steel railing panels that provide shadow patterns in the stairwell when the sun hits them in the late afternoon.
Photography by Benjamin Benschneider

The building, designed to be a sustainable structure from the start, features elements like water conserving plumbing fixtures, LED lighting, locally sourced materials, high-performance Low-E windows and photovoltaic panels.

The 9,000 sqft building also has radiant hydronic heating and cooling system and costs just $ 35 per month to heat.


This live-work building, designed to be a sustainable structure from the start, features elements like water conserving plumbing fixtures, LED lighting, locally sourced materials, high-performance Low-E windows and photovoltaic panels. The 9,000 sqft building also has radiant hydronic heating and cooling system and costs just $  35 per month to heat.
Photography by Benjamin Benschneider

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter

Luminaire – July 2017 – Comet Vases

Social Media – Pinterest



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *