Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features

architecture modern residence1 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features Result of a fruitful collaboration between Piotr Kluj and Paweł Litwinowicz , the original looking Perforated House draws much attention upon itself in the city of Poznan, Poland. A contemporary approach led to a completely simplified shape, as the architects turned the building into a simple cube with no balconies and oriels whatsoever. A long and wide ramp was added to the overall design, leading to the garage, while another leads directly towards the living room entrance, thus avoiding the need for stairs.
exterior modern residence 7 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design FeaturesAccording to the architects, the only thing that clashed with the idea of a highly modern home were the old, Art Nouveau furniture pieces collected by the owner in his previous apartment, which had to be adapted to the overall scheme. The openwork ornaments, visible only in two places on the house elevation, are at the same time the one and only decoration and also the only link between the contemporary cube and the Art Nouveau furniture.  As you can see in the photos below, the shapes of the cut-outs correspond with the plant patterns on the old furniture. The veneered panels in natural wood contrast the glazing, resulting in a visually appealing facade. [Photography: Jeremi Buczkowski, Anna B. Gregorczyk]
architecture exterior modern residence Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features exterior modern residence 1 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features exterior modern residence 3 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features exterior modern residence 4 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features exterior modern residence 5 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features  interior modern residence 1 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features    interior modern residence 5 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features interior modern residence 6 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features interior modern residence 7 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Featuresinterior modern residence 4 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features interior modern residence 8 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Featuresinterior modern residence 3 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Featuresinterior modern residence 2 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features plans 1 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features plans 2 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features plans 3 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features plans 4 Perforated House Adapting Its Modern Look to Art Nouveau Design Features Read More

Breezy Renovation Transforms 1950s Residence Into A Dynamic Modern Hub

Sustainable design and architecture are not always about high-end technology and sleek, energy-saving gadgets. Located in the heart of Namibia’s capital city Windhoek, this interesting and innovative residence celebrates green design practices with the adaptive reuse of materials. Originally built in the 1950s, subsequent additions to the home and poorly thought-out changes made the 10 Ossmann Street Residence a cramped and congested space. Its latest owners called in Wasserfall Munting Architects to renovate and revitalize the home, giving it a glittering new lease of life! Read More

Mid-Century Modern Aesthetics Shape Posh Texas Home In Wood, Glass And Steel

It is not very often that you come across a home that presents such a balanced amalgamation of textures like the lovely Barton Hills Residence in Austin, Texas. Clad mainly in wood, glass and steel the exterior of the house also presents exposed concrete walls to add to the lovely blend of contrasting materials. The result though is an innovative home that borrows from the architectural principles of Mid-Century Modern design to steal the show with its distinct façade and breezy interiors. A cheerful yellow front door welcomes you into the house that features an ergonomic open-plan living space. Read More

Iconic Lights: Dazzling Pendants That Range From The Elite To The Budget-Friendly

When we talk about iconic pendant lights we often think of the many creations of George Nelson or similar timeless pieces that were created by the Mid-century masters. But today we take a look at three modern pendant lights that are quickly gaining an iconic status across the globe thanks to the uniqueness of their design and incredible popularity. These modern icons are as appealing as any of the classic pendant fixtures and the trio we have on display cover a wide price and style range! Read More

Lomocubes Residential by MPA Architetti

Lomocubes is a new innovative and sophisticated residential project by MPA Architetti, located in Lugano and commissioned by the entrepreneur Alessandro Lo Monaco. Lomocubes is a luxurious and high profile condominium that overlooks the Lugano lakeshores. It is a groundbreaking architectural project that marks a new frontier in residential building construction. Finished in July 2013, Lomocubes synthesizes the best relationship between interior and exterior spaces, giving from the living room of each unit a wonderful view on the lake. A texture-in-motion built with a rigorous and wise use of materials leads to a seductive aesthetic result established on the succession between full and empty spaces, transparency and opacity. Read More

Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mind

apartment shanghai Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of MindCoping with the pollution and busy life of Shanghai, China, architecture studio Taranta Creations developed a fresh apartment design. This modern residential project is located in the center of Shanghai in a famous well-known Street, called “Huaihai road”. The main concept was to create a bright and modern urban retreat, a place to help the owners rebalance after spending the day outside in the traffic of China. The main color employed for the 100 square meter home was white, for a sense of purity and freshness. Light grey and pastel orange were used as complementary hues. design modern house shanghai Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of MindIn the entrance area, the designer opted for some wavy 3D Boards, which give the white wall a special texture. White curtains along the walls of the living room and master bedroom offer a sense of bright softness. High tropical plants act as an open invite to relaxation, while mirrors help make the interior larger and emphasize the whiteness through reflection. In every room there is an eye catcher: in the living room you will find an eco fireplace integrated in a wall-cabinet. The orange color gives an interesting sunlight effect, as the sun can no longer be seen in Shanghai from all the pollution. Accessories and art paintings make the space cosmopolitan and chic. [Photos and information provided via e-mail by Taranta Creations] interior modern house shanghai Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mind modern house shanghai 3 Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mindmodern house shanghai 6 Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mind modern house shanghai 4 Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mind  modern house shanghai 7 Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mind modern house shanghai 8 Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mind modern house shanghai 10 Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mind plans modern house shanghai Cosmopolitan Shanghai Apartment Delivering a Fresh State of Mind Read More

Bachelor Apartment by FC Studio in Sao Paolo, Brazil

FC studio have finished the renovation of ‘Maranhao apartment’ in sao paolo, brazil. according to the architects, the biggest challenge of the project was the conversion of a family apartment into a residence that fits the needs of a young, single advertiser, while retrofitting securities provided by the original structure. therefore, the work respects the memories of the space by exposing its existing components and materials with the addition of contemporary design elements. The living room, home theater, and dining table have become part of a unified and continuous space through the demolition of walls and removal of the toilet that once disrupted the openness of the floorplan. This connects to the kitchen where the construction of the old form has been reutilized to arrange a wine rack and storage cabinets. Concrete shelves have been crafted along fenestrated walls that specifically emphasize the horizontality of the public areas and serve as a shield for pieces of art. Meanwhile, a large gallery of corten steel that wraps around a corner from the television to the lounge demarcates between social and intimate programs, camouflaging access that is created through a pivoting door to the master bedroom. these characteristics combine to display a sober color palette that contrasts and highlights the interior furnishings. (via) Read More